5 nasvetov za aktivno in zdravo življenje


1. Postavi si cilj

Najprej razmisli, kaj te je pripeljalo do tega, da si se odločil/-a spremeniti svoje življenjski slog. Bodisi so to slabe prehranjevalne navade, neaktivnost, bodisi želiš samo izboljšati svoje počutje. Ko ugotoviš, kaj je krivec, sledi postavljanje ciljev. Če ti je lažje, si lahko vse skupaj tudi nekam zapišeš. Moj cilj je bil postati aktivna in pri tem izgubiti kakšen kilogram, saj se v svoji koži nikakor nisem več dobro počutila, zato sem se odločila narediti spremembo. 

2. Izberi pravo aktivnost zase

Danes si lahko aktiven doma, na prostem, ali pa se odpelješ do kakšnega vadbenega centra. Dobro je, da si znaš pravilno razporediti svoj čas in z njim investirati v nekaj koristnega zase. Vse, kar ti ostane je samo še, da si izbereš aktivnost, ki ti bo najbolj ustrezala. Telovadiš lahko kar doma, saj danes na spletu najdemo ogromno vadb. Sama sem se lani lotila vadbe Focus T25, o kateri lahko več prebereš tukaj. Vadbe doma ti načeloma ne vzamejo veliko časa, saj večinoma trajajo od 20 do 30 minut. Če ti je lažje, da vas telovadi več ljudi skupaj, ti priporočam obisk skupinskih vadb. Če pa si tako kot jaz, ki najraje delam sama in drugje, saj se doma težje spravim, po vrhu pa nimam dovolj prostora, pa ti priporočam obisk fitnesa. Za na konec pa glede na zastavljen cilj še izberi, kolikokrat tedensko želiš biti aktiven/-na. Trikrat tedensko je priporočljivo, vendar je vse odvisno od časa, ki ga imaš na voljo in kakšne so tvoje zmožnosti.

3. Kupi si nov kos športne opreme

Morda se bere smešno, ampak res pomaga. Običajno je najtežje začeti, zato ti priporočam, da se malo pocrkljaš in si za lažji začetek kupiš kakšno majico, hlače in podobno. Preden sem pričela z obiskovanjem fitnesa, sem si kupila nove športne copate in fitnes torbo. Ne znam vam povedati, kako sem komaj čakala, da pridem v fitnes in pričnem s prvim treningom. Motivacija se mi je neverjetno povečala. Zanimivo, kakšno ugodje znajo včasih določene stvari povzročiti.

4. Vnaprej načrtuj jedilnik

Najprej premisli, koliko kalorij okvirno želiš vnesti v svoje telo. Potem pa premisli, na katero vrsto hrane želiš dati večji poudarek in na katero manjšega. Če si na začetku imel/-a prevelik vnos OH, priporočam, da jih samo zmanjšaš in ne odpraviš v celoti ter povečaš vnos beljakovin. Največje napake se običajno vrtijo ravno okoli OH. Res je, če je prevelik vnos, lahko hitro pridobiš kilograme, vendar jih nikakor ne smemo v celoti odpisati. OH nam dajo veliko energije, hkrati pa nas tudi nasitijo. Priporočam, da si zvečer za naslednji dan zapišeš okviren jedilnik, saj je s tem doslednost večja. Lahko pa si določene obroke že vnaprej pripraviš, je potem manj dela.

5. Pomisli na svoje počutje po tem, ko si nekaj naredil/-a zase

Vprašaj se, kako se počutiš po vadbi. Kakšni občutki te obdajajo. Če gre za veselje, zadovoljstvo in kanček samozavesti, si na pravi poti. Zagotovo pridejo tudi slabi dnevi, ko pri treningu nisi 100 %, pa nič zato, ker si kljub temu, da si brez energije, še vseeno aktiven/-na in daješ od sebe ves maksimum. Morda boš takrat dal/-a od sebe 80 %, kar je še vedno bolje kot nič, po vrhu pa te jutri čaka nov dan. Včasih za še večjo motivacijo pomagajo slike ''prej in potem''. In takrat zopet občutiš takšen zagon, moč, pogum, energijo kot si ga na prvi dan, ko si se tega lotil/-a. Vse se da, če se hoče, vendar pozor! Nikakor se ne primerjaj z ostalimi in z njihovimi rezultati. Morda bo pri tebi napredek videti kasneje kot pri drugemu, vendar to še ne pomeni, da se s tvojim telesom in počutjem nič ne dogaja. Ravno vztrajnost te lahko daleč pripelje, ker saj veš, da počasi se daleč pride. Verjemi vase in v svoje zmožnosti. Vaja dela mojstra.

Ni komentarjev :

Objavite komentar