MENSTRUACIJA IN KONTRACEPCIJSKE TABLETE: DA ALI NE?


Kadar je govora o kontracepcijskih tabletah, jih večina najprej pomisli na spolnost. Zato bom danes z vami spregovorila o tabletah, v povezavi z menstruacijo. Preden pa odgovorim na vprašanje v naslovu, bi vam želela predstaviti svojo zgodbo o ''teti iz Amerike''. S tem bo današnja objava bolj osebne vrste.

Z mami se že od majhnega veliko pogovarjava, zato mi je že zelo zgodaj omenila menstruacijo, kaj je in kako stvar poteka. Kasneje je bil to velik plus, saj sem svojo prvo menstruacijo dobila en teden pred 9. rojstnim dnevom. Dejansko sem bila stara komaj 8 let! V povprečju jo punce dobijo okoli 13. leta. Seveda, ko sem jo dobila, nisem bila nič presenečena, saj sva se o tem z mamo že pogovorili, tako da se nisem ustrašila. Vse dokler nisem bila stara 12 let. Od takrat se mi je za naslednji dve leti življenje postavilo na glavo. Prvo kot prvo moja menstruacijani ni bila redna, drugo kot drugo pa je bila zelo močna. Spomnim se, da sem večino noči prejokala, saj sem poleg vsega imela še tako močne krče. Vse skupaj je zgledalo tako, da sem menstruacijo imela po tri tedne skupaj, vmes so bili trije dnevi pavze, nato pa sem jo zopet dobila. Omenila sem krče, zaradi katerih sem lahko samo ležala. Jok pa je bil največkrat prisoten ponoči, saj mi je na vsake pol ure premočilo najdaljši vložek, vse skupaj pa se je zlilo kar po posteljnini. Tako ponoči nisem nič kaj spala, saj sem večino časa preživela na stranišču. Ti dnevi so bili zame res najtežji dnevi v mojem življenju. Vse dokler sem jo pri 14. letu imela en mesec in pol skupaj, sem se odločila, da grem k zdravniku. Pristala sem v bolnici, tam pa so mi rekli, da imam močne hormone, posledično pa izgubim zelo veliko krvi. Zaradi tega sem bila večinoma slabotna in brez energije. Odločili so se, da mi dajo kontracepcijske tablete. V bolnici sem tako ostala še naslednje 4 dni. Čez dan in ponoči so me pregledovali, saj so se želeli prepričati na lastne oči, da tablete delujejo.

Kontracepcijske tablete: velik da!

Ne znam si več predstavljati življenja brez kontracepcijskih tablet. Nobeni ne želim takšnega mučenja v otroštvu, toliko jokanja in toliko bolečin. Kontracepcijske tablete jemljem že 9 let in nanje bom prisegala še nekaj let. Sicer sem jih kar veliko zamenjala, saj so ene bile preveč hormonske, zaradi tega sem se posledično redila. Zadnje 3 lete jemljem Daylette, z njimi pa sem kar zadovoljna. Zahvaljujoč tabletam imam menstruacijo redno. Je tudi manj močna, ampak še vseeno dovolj, da prve štiri dni samo ležim in se poskušam čim manj premikati. Predvsem pa je krajša. Nič več ni en mesec, niti tri tedne, ampak traja en teden. Tiste punce, čeprav vem, da vas je malo, ki ste bile na mojem mestu in če še niste našle rešitve, vam toplo priporočam, da začnete uporabljati tablete. Punce, ki pa s tem nimate težav, vam pa lahko samo povem, da ste srečnice, ker vam ni bilo treba iti skozi takšne probleme. Prepričana sem, da se bo našla kakšna nasprotnica tablet, ampak če izhajam iz svoje izkušnje, je zaradi tablet moje življenje res lepše in boljše. Ne smem pozabiti omeniti še lase in kožo. Pred uporabo tablet sem imela tako zelo mastne lase, da so bili po petih minutah videti kot da sem ji polila z oljem. Zdaj pa moji lasje ostanejo sveži dobra dva dneva. Prav tako sem pred tabletami imela zelo slabo kožo. Imela sem ogromno mozoljev. Tudi ta stvar je sedaj vidno izboljšana. Tako rekoč mi tablete niso pomagale samo pri menstruaciji, temveč tudi pri drugih stvareh. Srečna!

2 komentarja :

 1. Super objava Valentina! Se v tej objavi precej najdem, sama sem imela zelo močno mentruacijo, izgubila sem precej krvi in bila precej slabotna. To pa še ni vse... menstruacijo so vedno, ampak res vedno spremljali hudi krči, zaradi katerih sem vedno jokala (od bolečine) in za piko na i tudi bruhala. Menstruacijo sem sicer imela redno, ampak tako nisem več mogla, saj sem lahko prve dni samo ležala in pila čaj ter upala, da bo okej. Da omotic in migrene ne omenjam. Prava nočna mora. Pri ginekologu sem prvo dobila neke tablete proti krčem, ampak sem doma opazila, da je iz malomarnosti predpisal tablete, ki jih astmatiki nikakor ne smemo jesti, zato sem tudi te opustila. In potem so prišle kontracepcijske - in sem presrečna! Redne menstruacija, vedno trajajo enako dni, so še vedno močne, ampak kar je najbolj pomembno ne tako boleče.

  xx

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Me po eni strani veseli, da se najde še kakšna, ki me razume in ki pozna ta težek, dolgotrajen proces :/ Tudi krči so nama skupni, uf. Jaz hvala bogu nisem bruhala, migren pa tudi nisem imela. Da bi imela pa še migreno zraven, dvomim, da bi sploh preživela, bogica ti :( Ampak ja, hvala bogu za KT!

   Izbriši